Mindfulness kan je jouw leven terug geven!

Het goede nieuws is dat mindfulness een vaardigheid is die iedereen kan leren. Je hoeft het enkel te leren en te doen.

Je zou kunnen stellen dat het tegendeel van mindfulness leven op de automatische piloot is. Heel vaak draaien we in ons leven op routine terwijl we doen wat we doen en is ons denken bezig met iets anders, met het verleden, de toekomst,...

Mindfulness beoefenen is leren om je gedachten, gevoelens, fysieke sensaties/ongemakken op te merken/gewaar te worden. Op die manier word je in staat om minder automatisch te reageren. Je vangt stressprikkels eerder en beter op, je begint anders om te gaan met gedachtenpatronen die niet behulpzaam zijn,... Zo krijg je meer keuzevrijheid in omgaan met wat er is. Je leert bewuste keuzes maken en op weg gaan met jezelf vanuit mildheid en vriendelijkheid.

Talrijke wetenschappelijke studies hebben intussen aangetoond dat mindfulness werkt. Zoals bij het voorkomen van herval in depressie, burn-out. Er zijn bevestigde positieve effecten bij huidproblemen, chronische pijn en immuniteitsproblemen. Mindfulness kan stressklachten verminderen, stressbestendigheid verhogen, angsten verminderen, psychisch welzijn verbeteren,...

In de 8-weken-cursus begeleid ik je om, vanuit een voetjes-op-de-grond-houding, vertrouwd te geraken met mindfulness. Je leert mediteren (formele mindfulness-beoefening). Daarnaast is er ook aandacht voor informele mindfulness-beoefening en verdiepende basisuitleg. De ademhaling en de lichamelijke gewaarwording vormen een leidraad door de beoefening. De 8-weken-cursus wordt gegeven in kleine groepen.

De Breathworks-benadering van mindfulness, waarin ik gecertificeerd ben als mindfulness-trainer, is ontwikkeld door Vidyamala Burch. Ze kwam in een rolstoel terecht na ernstige rugletsels. Het leren leven met chronische pijn en de eenzaamheid die daaruit voortvloeide, maakte dat ze leerde om i.p.v. er zich tegen te verzetten deze actief tegemoet te treden. (Zie ook: breathworks.be, breathworks-mindfulness.org.uk)

De Breathworks-benadering is geschikt voor iedereen en vaak een verademing voor mensen met stressverschijnselen, pijn en ziekte.