Perfectionisme?

Perfectionisme ontstaat meestal in de kindertijd als een overlevingsmechanisme. De essentie van perfectionisme is: "ik ben niet OK zoals ik ben, dus ik moet steeds bezig zijn er voor te zorgen dat anderen mij OK vinden". Bevestigingsdrang is misschien nog een beter woord voor dit belemmerend patroon dan perfectionisme. Want daar draait het allemaal om! Een enorme nood aan bevestiging, erkenning van anderen.

Vaak is perfectionisme een blinde vlek. "Dit is niets voor mij, want ik ben helemaal niet perfectionistisch" is meestal een signaal dat wijst op het aanwezig zijn van het patroon. Het patroon bepaalt voor een groot stuk het denken, voelen en doen op een niet zo aangename manier.

Perfectionisme uit zich via verschillende symptomen:

Uiteraard is er niks mis met de dingen goed willen doen zolang het je vrije keuze is. Maar wat als 'willen' 'moeten' wordt? Je niet meer anders kan? Een kwaliteit een valkuil wordt, hinderend. Opnieuw en opnieuw, als een hardnekkig patroon.

Word je hier ook zo moe van?

Dan kan OCP (=ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme) jou helpen. Deze unieke methode bevrijdt je uit de valkuil van perfectionisme. Het doorbreekt het patroon en maakt dwangmatig 'moeten' een prettig 'willen' en 'kunnen'.

Interesse? Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek waarin we gaan kijken op welke manier perfectionisme speelt in jouw leven. Via de OCP-methodiek (ontwikkeld door Marcel Hendrickx van het Ontwikkelingsinstituut) zorgen we samen in een 5 à 10 tal sessies dat je je kunt bevrijden van dit patroon. Zie ook: bevrijdjezelf.be


Lezingen voor organisaties: op aanvraag